dissabte

Ni art ni culturaFa dies en plena Gran Via una associació antitaurina, una de tantes a Catalunya em va demanar si volia signar per la causa, evidentment no m'ho vaig pensar dues vegades.

Confesso que cada vegada que un toro agafa a un torero no sento la mes mínima llàstima, ningú li obliga a enfrontar-se a un animal indefens i massacrar-li d'aquesta forma, al contrari, penso que la balança no és gens equitativa, l' animal des de el moment que esta en una plaça te clar el seu final i els toreros es juguen la vida, però per diners i a un preu molt alt.

La meva relació en defensa dels animals ja ve des que era ben petita.

A casa teníem gossos, gats, gallines, conills, tortoles... i un estiu els meus pares van decidir comprar un gall dindi per criar-lo ells mateixos i sacrificar-ho per Nadal, en "Tonet" no nomes no ens els varem menjar per a Nadal, sinó que va compartir bastants Nadals amb nosaltres fins que va morir de vell.

Quan vaig començar la meva odissea pels Països Àrabs vaig decidir deixar de menjar carn allà, a partir del dia que vaig anar al mercat i vaig demanar un conill, que és la meva carn preferida, i en una gàbia em van ensenyar uns quants conillets, jo encara no l' havia agafat el punt al país aixi que vaig pensar que era com a reclam perquè veiéssim el ben cuidats que estaven, imbecil de mi!!!, jo m' anava mirant la carona dolça dels conills quan el "brètol" de la botiga, una especie d' armari empotrat  amb barba em pregunta quin m' agrada mes i dit i fet  l' agafa pel ganyot i "claca", res amb un segon i davant meu, em vaig quedar tan impressionada que li vaig dir que el conill s' el podria fotre ell amb pels i tot.

I res a dir del animalet que tenen a les cases abans de Ramadà per sacrificar-los en una festa on si no passes per damunt l' animalet desangrat et cauen anys de mala sort perque Alà et fot el dit l' ull, una "Mourinhada" com es diria ara, ni cal dir que l' animalet va "fotre el camp" dos dies abans perque alguna enemiga de Mahoma el va deixar anar, des de llavors les meves relacions exteriors van empitjorar una miqueta.

Tot aixo es merament anecdòtic, ja sé que es mata'n animals per menjar, però també crec en les formes i sobretot la dignitat de tot allò que es viu.

A Catalunya hem aconseguit que aquesta mal anomenada "Festa Nacional" desaparegui de moment, encara que els afeccionats a aquesta barbàrie diguin que s'intenta fer desaparèixer aquesta "festa" perquè els ignorants la titllem d'espanyolista.

Jo els diria que ideologies al marge aquesta festa és una aberració , una crueltat i una falta de respecte a uns animals que moren a la plaça vexats i torturats.

En 1980 la UNESCO va dir :

"La tauromàquia és l'art de torturar i matar animals en públic "

Fa poc vaig llegir els prolegòmens a una correguda (queda fatal la parauleta pero..)dies abans el toro és confinat en un lloc on amb prou feines té espai per moure's.

Allà el sotmeten a vexacions i tortures amb l'única fi d'afeblir-ho.

Abans que entri a la plaça, el toro és conduït al "toril" on és patejat en els testicles diverses vegades retallant-li les banyes perquè perdi totalment el seu angle d'atac cada vegada que tracti d'envestir al matador.

Les banyes del toro són derivacions de l'os frontal.

Amb la qual cosa quan els hi retallen perd la seva activitat anatomofisiològica, ocasionant-li un dolor intens i alterant la seva percepció de la distància.

Per disminuir-li la seva deficient visió se li cobreixen els ulls amb vaselina i se li introdueix cotó o estopa al nas i gola per dificultar-li la respiració.

És a dir, afebleixen al toro perquè per instint natural i força brutal, els matadors no podrien si més no fer-li pessigolles a un toro en les seves reals condicions físiques.

I ja no explico més aberracions a la qual és sotmès l'animal ni la tasca del "picador", amb una llança que acaba en un arpó de 10 cm i és d'acer punyeixo tallant quin objectiu és tallar al toro els músculs del coll i l'esquena.

Una mal anomenada "festa Nacional" que és la vergonya de molts i ens talla a tots pel mateix patró de sanguinaris.

Ho va dir Gandhi :

" La grandesa d'una nació i el seu progrés moral poden ser jutjats en la manera en què tracta als seus animals"

Però veient com últimament es tracta a les persones que anem a esperar,sí a més és a canvi de molts diners, de totes formes quins ous que per aixo si hem sortit al carrer i per defensar els nostres drets com a treballadors i ciutadans seguim com les putes i posant el llit,pero aquesta es un altra historia..

13 comentaris:

 1. Les injusticies son l'ordre del dia i de vegades penso que som tambe maltractats com els pobres braus

  ResponElimina
 2. Efectivament el dolor gratuit innecessari no pot ser mai art ni cultura.

  ResponElimina
 3. Si els toros són cultura, el canibalisme és gastronomia. Ho vaig veure fa poc en una pintada i em va fer gràcia. Només és fer mal a un animal sense solta ni volta.

  ResponElimina
 4. M'apunto la que ha dit Alyebard.
  La de Gandhi procuro tenir-la sempre present.

  ResponElimina
 5. Cert, el dolor innecessari no pot ser art, i m' agradat tant la frase que va llegir l' Albert en una pintada que li faig un foradet en el meu espai.
  Gràcies a tots per ser-hi

  ResponElimina
 6. Per sort, la "fiesta nacional" pertany a una nació que no és la nostra, cosa que ens desavergonyeix una mica. I haver aconseguit la fi d'aquesta salvatjada a la nostra, de nació, ens ha d'omplir d'orgull. Ara només cal esperar que no ens la tornin a imposar per decretazo, com passa desgraciadament amb més d'una cosa...
  Una forta abraçada, Marta!

  ResponElimina
 7. Amb "decret" o sense ell li quedava poca vida als toros a Catalunya, encara que reconec que ha sigut un revulsiu la seva prohibició i penso que ha fet aixecar el cul de les cadires no als pro-toros si-no a tots aquells pro-nacionalistes espanyols que han vist una jugada política per desvincular-se d' Espanya, però el que no podem fer els catalans es posar llum i anar més enllà de les mentalitats obsoletes i feixistes de molts els qui veuen en la seva prohibició un fet polític.
  És una aberració miri per on es miri.

  Petonet iaiona feliç

  ResponElimina
 8. Molt bé marta aquest post on a més de denunciar la violència contra els animals, expliques coses molt interessants que jo en particular desconeixia

  i moltíssimes gràcies per la teva visita al meu blog i per comentar-lo, ets molt amable

  una abraçadota
  joan

  ResponElimina
 9. Ay, querida, de acuerdo estoy en lo más esencial que afecta a todo animal y también a sus derechos y dignidad. (Fui novicia franciscana y el santo es mi patrón.)
  Pero dime: ¿Cómo explicar a quien rechaza la muerte de un toro bravo en esas plazas, que también son vestigios de una cultura por más de siglos y dignas de conservarlas aunque sirvan a otros fines y por tanto a otros intereses económicos; cómo obviar toda una historia que engloban unas determinadas costumbres y, dentro de ellas unas reglas llamadas "Arte" porque es la exigencia del diestro dominar que, aunque no guste es muy significativo dentro del mundo también del Arte por su plástica, colorido y todo lo que esa "bárbara fiesta" genera en puestos de trabajo que parece que se pasan por alto, tanto en la industria textil, moda, bordado y adornos para los trajes de luces, mantillas, ganaderías, cuadras de creía equina y un largo etc., que siempre ha girado alrededor de lo mismo aunque no participen todos los que son y contribuyen de un buen filete de res cuando lo desean; además es un festejo que se ha tomado como referencia en la escultura, el diseño, la pintura e infinidad de cosas que inspiran otras Así que ese tipo de crueldad , que no se ve la de los mataderos debería tratarse con seriedad por lo que ya arrastra desde siglos. No solamente se trata de comer o no carne, porque algunos olvidan que la utilizan o llevan encima o la disfrutan de alguna manera en su casa, pues utilizamos elementos propios y derivados de los animales en algunos casos, digamos... asesorios y artículos que se elaboran con piel y no sólo de los toros, el marfil, las astas y damos de comer otros derivados alimenticios a nuestras mascotas como nutrientes necesarios. En cosmética, la industria del calzado, muebles, marroquinería...
  Todo lo de los animales y sobre todo caza mayor genera trabajo, industrias y dinero del que viven muchas familias, es la pescadilla que se muerde la cola.
  El consumo no es prohibitivo en estos casos y no tan cruel si lo comparamos en masa y por necesidad de porcinos, aves, caprinos, equinos, ganado vacuno o de caza (La caza es otra crueldad más... y nadie se mete con un cazador a menudo y ¡qué de los diezmados mares...), sea el que sea es triste hasta oponerse sin ser más objetivo con esas fiestas públicas y callejeras, (no los San Fermines que es otra cosa...) sí las del toro embolado y otras similares que tanto arraigo tienen en algunos pueblos de la península:
  http://es.wikipedia.org/wiki/Tauromaquia#Festejos_populares_en_Espa.C3.B1a

  Donde 'la masa' del público incluidos los niños, acaban con la vida de una vaquilla o novillo de forma terrible y parece que nadie erradica las mismas tan fácilmente, pues no hay ni tan siquiera reglamentos que defiendan esas muertes de esos animales y mucho menos reglas de "arte"... A estas crueldades que no miden las consecuencias de todo lo que en ellas consienten y permiten sus alcaldes y público "por tradición" es por donde se empieza; no donde el hombre o torero y cuadrilla, caballistas o rejoneadores, se ofrecen libremente por un sueldo, mozos, matarifes, ganaderos etc., que es su forma de sobrevivir, y los que sueñan, sus toreros, son los que dan su espectáculo a riesgo de dejar sus vidas o de quedar lisiados en el camino.
  He hecho un recorrido por esos mataderos del mundo donde no hay "Fiesta Brava" y francamente es incomparable. Omito lo que cualquier ser sensible y respetuoso con la vida puede sentir ante semejantes sacrificios. Ser vegetariana..., sí, pero no puedo dejar de llevar un bolso de piel y prescindir de algunos muebles que he pagado a plazo. Eso sí, me niego a llevar otras pieles encima o tener adornos que me recuerden la belleza de un animal, al menos el relleno vivo de la piel de mis sillones sirvió para el consumo animal, donde se incluye parte de mis semejantes.

  Mi abrazo pero soy así qué le voy hacer.

  ResponElimina
 10. Es un "cuento" això dels toros, ni art ni cultura efectivament.
  De la mateixa manera que tampoc es un ofici ser politic sino un altre "cuento", tenim massa gent que viu de no fotre ni l'ou i així ens anirà que aviat semblarem el país veí.

  Una abraçada Martona

  ResponElimina
 11. Joan, darrera els toros hi ha tot un maltractament molt abans de sortir a la plaça.

  Elisa, vamos a ser un poco consecuentes, desde que el mundo es mundo se matan animales para comer, tu eres vegetariana y yo no como carne aunque no lo sea, pero ello no indica que tambien tenga que cuestionar a quienes no lo son, porque el tema es otro, el malgrato gratuito a un animal.

  Los grandes laboratorios si te fijas en las marcas de cosmetica indican en las etiquetas que no han sido experimentados sus productos con animales, la marroquinera cada vez es mas sintetica y no dudo ni niego que hay quien le encanta exhibirse con pieles de animales, pero no indica que seamos todos o incluso la mayoria ya que cada vez mas nuestra sociedad esta mas conciencia del respeto por la naturaleza.

  En este post hablo del MALTRATO a un animal en nombre de la Fiesta Nacional, y mira tampoco voy a entrar en el tema que personalmente tampoco considero mia esta fiesta, porque tampoco es el tema sino que lo mismo que no me gusta el "toro embolado" , no me gustan las corridas de toros porque personalmente pienso que son un insulto a la dignidad del animal.

  Ademas lo mas lamentable de todo esto es que en las Islas Canarias fueron prohibidos los toros y no ha pasado nada, en Catalunya ha sucedido lo mismo y se nos trata poco menos de integristas, basta ya de mentiras y de medias verdades por parte de todos.

  Y evidentemente claro que cuestionoa a toreros , banderilleros, o empresarios, porque han sido los primeros en tildarnos de antidemocraticos, y oyeme personalmente no considero que nadie y menos determinados caciques cuestionen el sentido que tengo yo de la libertad precisamente por no coincidir con la de ellos.

  Seria muy largo el tema y a mi no es que me quite el sueño la verdad, pero que no nos hagan ver a los demás como espectaculo lo que para mi es una autentica masacre consentida.

  Toni, començare a creure que es veritat alló de que Africa comença als Pirineus.

  Joan, Toni gràcies per ser-hi, Elisa un abrazo.

  ResponElimina
 12. No me gustan las corridas de toros, estoy de acuerdo con lo que escribes y en la forma que lo haces, también he leído algunos de los comentarios y más o menos se acerca a lo qiuie pienso sobre este tema.
  Discrepo en lo que comenta Galiornar pues desgraciadamente para entrar en una plaza de toros no se pide el DNI a nadie para comprobar si a algún catalán le gustan los toros, asociar esta barbarie sólo a los vecinos de al lado no me parece muy ético y más cuando siguen existiendo los "correbous", si generalizamos incluyamos también a Catalunya, porque también los vecinos se alegran de que desapazca esta masacre.
  Enhorabuena por tu entrada. Un saludo.

  Santiago Elizondo
  santieliz18@live.com

  ResponElimina
 13. Santiago pienso que es cuestion de respeto a los animales, no se deberia permitir que de tanta vejación se hiciera un espectaculo y se calificara de fiesta nacional.

  Un saludo y gracias por tu visita.

  ResponElimina